Οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Σινά και προειδοποιούν για επικείμενο πραξικόπημα στην Αίγυπτο
Την Τρίτη, οι ΗΠΑ απέσυραν τις δυνάμεις ασφαλείας τους από την Χερσόνησο του Σινά, σε απάντηση της παραχώρησης, από την Αίγυπτο, της κυριαρχίας των νησιών Tiran και Sanafir στην Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το DEBKA, το οποίο επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές και πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες.
Η κίνηση αυτή ακολούθησε την απόφαση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να εξαιρέσει την Ουάσιγκτον από τις συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ σχετικά με τα νησιά.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέλαβαν την κίνηση του Αιγύπτιου Προέδρου σαν μία σημαντική διπλωματική προσβολή που υποδηλώνει ένταση στις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Στρατηγός Dunford, φέρεται να ήταν εκείνος που πληροφόρησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων κατά την διάρκεια συνάντησης στο Κάιρο την 23η Απριλίου.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αν η Ριάντ, το Κάιρο και το Τελ Αβίβ αρνούνται να μοιραστούν μαζί τους τις στρατιωτικές τους προθέσεις στην περιοχή, τότε η Ουάσιγκτον δεν έχει λόγο πλέον να συνεργάζεται με αυτές τις χώρες στον Σινά.
Οι ΗΠΑ απέσυραν γύρω στους 100 στρατιώτες από την πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη στο βόρειο τμήμα του Σινά.
Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε από τους Σαουδάραβες, τους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς, φυσικό επακόλουθο της εξαίρεσης των ΗΠΑ από τις συνομιλίες.
Ο στρατηγός Dunford πληροφόρησε επίσης τον Αιγύπτιο Πρόεδρο αλ Σίσι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θα παράσχει πλέον δυνάμεις ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, επικαλούμενη τον πρόσφατο βομβαρδισμό αμερικανικής βάσης από ισλαμιστές του ISIS, ουσιαστικά υποδηλώνοντας ότι η τοποθεσία της βάσης δεν είναι πλέον ασφαλής.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ίσως και να κουράστηκαν από τις ενέργειες του αλ Σίσι, ο οποίος έφερε ασφάλεια και σταθερότητα στην ταραγμένη χώρα μετά το αποτυχημένο πείραμα της Αραβικής Άνοιξης.
Αμερικανικά ΜΜΕ εντωμεταξύ υποδηλώνουν ότι ο δημοφιλής Αιγύπτιος ηγέτης ίσως να διατρέχει τον κίνδυνο εγχώριου πραξικοπήματος.
Η απόφαση παραχώρησης των νησιών στην Σαουδική Αραβία εντάσσεται στην προσπάθεια Ριάντ, Καΐρου και Τελ Αβίβ να εγκαθιδρύσουν και να συντονίσουν έναν περιφερειακό αμυντικό μηχανισμό που να καλύπτει τους τοπικούς διαύλους, κάτι με το οποίο οι ΗΠΑ διαφωνούν.
Οι τρεις χώρες φημολογείται ότι είδαν την αποχώρηση της Ουάσιγκτον σαν αναγκαιότητα αφού η αποχώρηση των αμερικανικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την περιοχή έχει επιτρέψει στον ιρανικό στόλο να ελέγχει τα θαλάσσια περάσματα.
Το τελευταίο έχει οδηγήσει την Τουρκία στην δημιουργία βάσης στο Κατάρ ενώ βρίσκεται σε παρόμοιες συζητήσεις με άλλες χώρες στην περιοχή ώστε να «γεμίσει» το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ…
pentapostagma.gr
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου