Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Καρκίνος οισοφάγου: Αίτια εμφάνισης και τρόποι αντιμετώπισης

Καρκίνος οισοφάγου: Αίτια εμφάνισης και τρόποι αντιμετώπισης


Ο καρκίνος του οισοφάγου εμφανίζεται όταν καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στον οισοφάγο, έναν σωλήνα που ενώνει τον λαιμό με το στομάχι και διοχετεύει σε αυτό την τροφή που εισέρχεται από το στόμα. Ο καρκίνος του οισοφάγου ξεκινά από το εσωτερικό στρώμα του σωλήνα, αλλά σταδιακά μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα άλλα στρώματα του οισοφάγου ή και σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση).

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του οισοφάγου:

Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων: Τα πλακώδη κύτταρα βρίσκονται παραταγμένα στο εσωτερικό του οισοφάγου και αυτή η μορφή καρκίνου συμβαίνει κατά μήκος ολόκληρου του οισοφάγου.

Αδενοκαρκίνωμα: Αναπτύσσεται στα κύτταρα του αδένα. Για την ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου, τα πλακώδη κύτταρα τα οποία κανονικά καλύπτουν το οισοφάγο αντικαθίστανται από αδενικά κύτταρα. Αυτό συνήθως συμβαίνει στον κατώτερο οισοφάγο κοντά στο στομάχι και πιστεύεται σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την έκκριση οξέων στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου.

Τα συμπτώματα που του καρκίνου του οισοφάγου ποικίλουν και περιλαμβάνουν συνήθως ενοχλήσεις που έχουν να κάνουν με το γενικότερο πεπτικό σύστημα όπως:

Δυσκολία ή πόνο κατά την κατάποση

Απότομη απώλεια βάρους

Δυσπεψία και καούρα

Πόνος στο στήθος, πίσω από το στέρνο

Βήχας

Βραχνάδα

Ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να προκληθεί από συχνές στομαχικές διαταραχές, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν επικίνδυνα τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Αυτοί είναι:

Το κάπνισμα ή μάσημα καπνού

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Το φύλο / Η ηλικία (εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες μεγάλης ηλικίας)

Άλλες παθήσεις του πεπτικού (οισοφάγος Barrett, GERD κλπ)\

Όπως τα περισσότερα είδη καρκίνου, έτσι και ο καρκίνος του οισοφάγου, ταξινομείται σε στάδια, ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της κατάστασης και το πόσο έγκαιρα διαγνώσθηκε, ενώ η θεραπεία του εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής.

Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου γίνεται με πολύ συγκεκριμένες μεθόδους, ή συνδυασμούς αυτών:

Φωτοδυναμική θεραπεία: Για τα πρώτα στάδια, στοχεύει τα πρώιμα καρκινικά κύτταρα με ένα ειδικό λέιζερ

Ηλεκτροπηξία: Επίσης για τα πρώτα στάδια, χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να καταστρέψει έγκαιρα τα πρωιμα καρκινικά κύτταρα.

Χειρουργική επέμβαση: Ανάλογα με το στάδιο του ασθενούς, μέρος ή το σύνολο του οισοφάγου θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Ακτινοθεραπεία: Μπορεί να γίνει πριν ή και μετά την χειρουργική επέμβαση και σκοτώνει τα πρώιμα ή τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα με ακτινοβολία.

Χημειοθεραπεία: Ισχυρά φάρμακα που στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα. Συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του 
οισοφάγου, κάντε κλικ εδώ
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου