Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ευρωπαική Επίθεση του Χειμώνα με Προοπτικές Μεγάλης Ψυχρής Εισβολής στη Χώρα Μας

Ευρωπαική Επίθεση του Χειμώνα με Προοπτικές Μεγάλης Ψυχρής Εισβολής στη Χώρα Μας

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Όπως σας έχουμε ενημερώσει εδώ και μέρες, το μοτίβο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρωπαική Ήπειρο έχει μεταβληθεί σημαντικά , καθώς οι υψηλές…

…..πιέσεις που εγκαθίστανται στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού εξαναγκάζουν πολικές αέριες μάζες να κατέλθουν προς τμήματα της βορειοδυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Στη διαμόρφωση αυτής της ατμοσφαιρικής κατάστασης πάνω από την Γηραία Ήπειρο συμβάλλει η παρατηρούμενη διάσπαση του τροποσφαιρικού πολικού στροβίλου , με τη μετακίνηση μιας αρκετά θερμής μάζας στον αρκτικό κύκλο , η οποία με τη σειρά της , ικανοποιώντας την αρχή διατήρησης της θερμότητας, εξωθεί αρκτικές αέριες μάζες προς τα μεσαία πλάτη του β. Ημισφαιρίου.

Η κυκλοφορία που αποκαθίσταται έπειτα από ένα τέτοιο γεγονός είναι γνωστή και ως μεσημβρινή κυκλοφορία, καθώς τα διάφορα συστήματα καιρού έχουν την τάση να κινούνται στον άξονα βορρά – νότου , ενώ η συνήθης κίνηση είναι στον άξονα δύσης – ανατολής ( ζωνική κυκλοφορία). Στους παγκόσμιους προγνωστικούς χάρτες παρατηρούμε την αποκατάσταση έντονης μεσημβρινής κυκλοφορίας τόσο στο β. Ημισφαίριο όσο και στην Ευρώπη ειδικότερα κατά τις επόμενες 3-4 μέρες. 

Αυτή η προγνωστική βεβαιότητα σηματοδοτεί την έλευση βαρυχειμωνιάς σε μεγάλο μέρος της Ηπείρου μας κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη. Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζεται η διαδοχή των ατμοσφαιρικών κινήσεων που συμβάλλουν στην μετακίνηση πολικών αερίων μαζών προς ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης αλλά και η πιθανότερη εξέλιξη αυτών των ατμοσφαιρικών κινήσεων , η οποία φαίνεται να εξωθεί τον πυρήνα των πολικών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και την Ιταλία.



Όπως φαίνεται στον χάρτη, ο πολικός στρόβιλος έχει διασπαστεί σε 3 λοβούς , οι οποίοι αναμένεται να κατέλθουν τις επόμενες μέρες σε μεσαία πλάτη. Οι 2 λοβοί που επηρεάζουν άμεσα την εξέλιξη του καιρού στην Γηραιά Ήπειρο είναι ο Καναδικός λοβός και ο Σκανδιναβικός λοβός , ενώ οι σφήνες υψηλών πιέσεων στον ανατολικό Ειρηνικό, την Γροιλανδία και την κεντρική Σιβηρία παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην γενικότερη εξέλιξη. 

Η διαδοχή των ατμοσφαιρικών κινήσεων όπως απεικονίζεται στον χάρτη οδηγεί στην προσέγγιση του Καναδικού προς τον Ευρωπαικό λοβό με αποτέλεσμα την αποκοπή και γρήγορη εξασθένιση του διαμορφωνόμενου Γροιλανδικού Αντικυκλώνα. Παράλληλα, οι υψηλές πιέσεις στη κεντρική Σιβηρία εξασφαλίζουν την απομόνωση του Σκανδιναβικού Λοβού σε τέτοια θέση ώστε να περιστρέφεται στα βόρεια κράσπεδα της Ευρωπαικής Ηπείρου.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του εξελισσόμενου καιρικού παζλ απεικονίζεται στον επόμενο χάρτη, όπου φαίνεται ο πιθανότερος τρόπος διάδοσης των ατμοσφαιρικών κινήσεων .



Η οικογένεια υφέσεων στον πυρήνα του καναδικού λοβού κινούμενη βορειοανατολικά μεταφέρει θερμότερες αέριες μάζες από τις Αζόρες προς τον βόρειο Ατλαντικό και την Ισλανδία επιτρέποντας την σταδιακή ανάπτυξη σφήνας υψηλών πιέσεων σε αυτήν την περιοχή . 

Παράλληλα ο γροιλανδικός εμποδισμός υποβαθμίζεται σε επιφανειακό ψυχρό αντικυκλώνα, ο οποίος εξυπηρετεί μόνο στο να τραβήξει όσο το δυνατόν βορειότερα την σφήνα υψηλών πιέσεων.

 Το πόσο βόρεια θα την τραβήξει , εξαρτάται από την ακριβή τροχιά των υφέσεων του δυτικού Ατλαντικού. Παράλληλα, ο Σκανδιναβικός λοβός περιστρέφεται αντιωρολογιακά και το πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που στον χάρτη βλέπουμε να βρίσκεται στην ευρωπαική Ρωσία, κινούμενο βορειοανατολικά, αντλεί πολικές αέριες μάζες στα δυτικά – βορειοδυτικά του κράσπεδα και παράλληλα βοηθάει στην ανατροφοδότηση της θερμής ράχης στην κεντρική Σιβηρία.

Βάση των παραπάνω, δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται τα παρακάτω γεγονότα:

1. Η ανάπτυξη αντικυκλώνα εμποδισμού στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

2. Η στροφή τμήματος του πολικού αεροχειμμάρου στον άξονα βορρά – νότου .

3. Ως απόρροια του 1 , του 2 και των παραπάνω, η κάθοδος πολύ ψυχρών αερίων μαζών με αξιόλογη θερμοκρασιακή υποστήριξη σε όλες τις στάθμες από την Σκανδιναβία προς τα Βαλκάνια , την Ιταλία και κατ’ επέκταση την χώρα μας.

4. Η ψυχρή εισβολή στη χώρα μας στο διάστημα 17-20 Ιανουαρίου, συνοδευόμενη από χιονοπτώσεις ΚΑΙ σε πεδινές περιοχές.

Aντίθετα, δεδομένα ΔΕΝ θα πρέπει να θεωρούνται τα παρακάτω:

1. Το πόσο βόρεια θα επεκταθεί ο αντικυκλώνας στον βόρειο Ατλαντικό.

2. Το πόσο γρήγορα θα μετακινηθεί ο αντικυκλώνας ανατολικά.

3. Ως απόρροια των άλλων δύο, ποιες περιοχές της χώρας θα επηρεάσει περισσότερο η ψυχρή εισβολή και ποια θα είναι η ένταση, η έκταση, η διάρκεια και η κατανομή των χιονοπτώσεων.

Όσο βορειότερα επεκταθεί το ridge τόσο πιο ψυχρές αέριες μάζες θα κατέλθουν . Όσο πιο γρήγορα μετακινηθεί ανατολικά, τόσο πιο γρήγορα θα αποκοπεί ο χιονοβόλος αυλώνας από τον Σκανδιναβικό λοβό.

Δεδομένου του γεγονότος ότι στους προγνωστικούς χάρτες για το επίμαχο διάστημα διαφαίνεται η πιθανή ανάπτυξη πρωτεύοντος βαρομετρικού χαμηλού στην Ιταλία, είναι αρκετά πιθανό μια γρήγορη μετακίνηση του αντικυκλώνα προς την κεντρική Ευρώπη να αποκόψει τον αυλώνα δυτικότερα και το χαμηλό αυτό να κινηθεί στη συνέχεια νοτιοανατολικά. Αυτό διαμορφώνει το ένα από τα δύο επικρατέστερα σενάρια της επερχόμενης μεταβολής:

Α. Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στα νότια , δυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας, χιονοπτώσεις με διάρκεια και ένταση σε πεδινές περιοχές της βόρειας και σταδιακά της κεντρικής Ελλάδος και σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Στην εξέλιξη της κακοκαιρίας, οι χιονοπτώσεις να κατέρχονται σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδος ( Από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα) και σε ημιορεινές περιοχές της νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Το άλλο σενάριο διαμορφώνεται από μια βραδύτερη μετακίνηση του αντικυκλώνα προς την κεντρική Ευρώπη, η οποία σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τη συμπεριφορά της οικογένειας υφέσεων του καναδικού λοβού και συγκεκριμένα από το κατά πόσο αυτές συμπιέζουν τον αντικυκλώνα εμποδισμού. Αυτή η καθυστέρηση θα οδηγούσε στην κάθοδο πιο συμπαγούς αυλώνα αρχικά προς το Ιόνιο αλλά με γρήγορη μετακίνηση προς το Αιγαίο και θα διαμόρφωνε το εξής σενάριο:

B. Κακοκαιρία αρχικά με βροχές στα νότια, νοτιοανατολικά και δυτικά, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας και γρήγορα σε πεδινές – παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Εύβοιας, οπού εδώ οι χιονοπτώσεις θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο , το σενάριο Γ, σχετικώς ενδιάμεσο , κατά το οποίο η κάθοδος του αυλώνα θα επιτρέψει την εκδήλωση σημαντικών σε ένταση και διάρκεια χιονοπτώσεων σε πεδινές – παραθαλάσσιες περιοχές σχεδόν σε πανελλαδικό επίπεδο. Ένα τέτοιο σενάριο απαιτεί αρκετά βόρεια εισχώρηση του ridge του β Ατλαντικού και στη συνέχεια ταχεία μετακίνηση προς τα ανατολικά χωρίς όμως να καταρρεύσει γρήγορα ο συνεπαγόμενος αντικυκλώνας.

Μέχρι στιγμής διαμοιράζονται οι εξής πιθανότητες επαλήθευσης μεταξύ των 3 σεναρίων: Σενάριο Α- 40% , Σενάριο Β- 35 % , Σενάριο Γ -15% .

Ενδείξεις για την μετακίνηση του αυλώνα είτε τόσο δυτικά ώστε να μη χιονίσει(αλλά να εκδηλωθεί βροχή ή χιονόνερο) τουλάχιστον σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας , είτε τόσο ανατολικά ώστε να μας απασχολήσει μια ξηρή ψυχρή εισβολή, προς το παρόν δεν υπάρχουν , ωστόσο αφήνω ένα ανοιχτό παράθυρο συνολικής πιθανότητας 10% να συμβεί ένα από τα δύο ενδεχόμενα. ( Εξού και έχουν διαμοιραστεί αναλόγως τα ποσοστά στα 3 επικρατέστερα σενάρια). Όσον αφορά στην διάρκεια της κακοκαιρίας, αυτή θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα κατάρρευσης του αντικυκλώνα εμποδισμού. Πριν κλείσω, θα ήθελα να θυμίσω ότι η ποιότητα των χιονιάδων κρίνεται μόλις 24-48 ώρες πριν την έναρξη της εκάστοτε ψυχρής εισβολής.

Για την εξέλιξη των προγνωστικών δεδομένων και το ποιο σενάριο θα επικρατήσει, θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Επιμέλεια : Γιώργος Πολίτης


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου