Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ελ Νίνιο: Αλήθειες και ψέμματα!

Ελ Νίνιο: Αλήθειες και ψέμματα!

Κάθε επτά με οκτώ χρόνια το Ελ Νίνιο βρίσκεται σε έξαρση. Eκτιμάται πως φέτος είναι η χρονιά του, καθώς θα «χτυπήσει» την Ευρώπη με ακραία καιρικά φαινόμενα. Πόσο θα επηρεάσει τη χώρα μας; Πού σταματά η αλήθεια και πού ξεκινά η υπερβολή;
Της Γεωργίας Λινάρδου
Σε μια χώρα όπου τους μισούς μήνες του χρόνου έχει καλοκαίρι, μία είδηση όπως: «Το Ελ Νίνιο θα χτυπήσει την Ελλάδα», δεν περνά στα ψιλά.
Επιπλέον, αγχώνει και ο συσχετισμός του Ελ Νίνιο με την «εθνική μας πληγή»: καμμένα δάση, μηδενική αναδάσωση, μπαζωμένα ρέματα... χαοτική αντιπλημμυρική προστασία. Μια «πληγή» που παρασέρνει στον πνιγμό αμέριμνους ανθρώπους που κάνουν το λάθος (;) ενώ βρέχει να βρίσκονται στους δρόμους!
Μιλώντας με έλληνες μετεωρολόγους, το συμπέρασμα είναι πως το Ελ Νίνιο, ελάχιστα αναμένεται να επηρεάσει την ελληνική πραγματικότητα, τουλάχιστον... κλιματικά.
Ο στόχος του, όπως προκύπτει και από άλλους ευρωπαίους ειδικούς της μετεωρολογίας, θα είναι η Βόρεια Ευρώπη. Όμως, ουδείς είναι ακόμη σίγουρος σε ότι αφορά στην ένταση των καιρικών φαινομένων τους ερχόμενους μήνες... 
elninio1
Ο Michael Benett, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Manchester Metropolitan εκτιμά πως: «Η επίδραση του Ελ Νίνιο στον καιρό της Ευρώπης, θα είναι αρκετά μικρή».
Αυτό που υποστηρίζει ο Matt Woods, μετεωρολόγος στο Met Office της Βρετανίας είναι πως μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για τον αντίκτυπο του Ελ Νίνιο στην Ευρώπη και με ποιον τρόπο θα γίνει αισθητό το φαινόμενο. «Οι συνέπειες του Ελ Νίνιο στην Ευρώπη, δεν είναι απολύτως σαφείς», καταλήγει ο Woods.
elninio2
Τάσος Αρνιακός: «Περισσότερο θα επηρεάσει την Βόρειο Ευρώπη και λιγότερο εμάς»
Συζητώντας με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό η αίσθηση είναι πως το Ελ Νίνιο δεν πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα μας.
«Περισσότερο φαίνεται πως θα επηρεάσει την Βόρειο Ευρώπη και λιγότερο εμάς», δηλώνει ο Τάσος Αρνιακός στο newsbomb, επισημαίνοντας παράλληλα πως:«Λόγω της γενικότερης κλιματικής αλλαγής παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα όχι λόγω της διάρκειάς τους, αλλά εξαιτίας της έντασής τους».
Η κουβέντα οδηγείται και στους ανεμοστρόβιλους.
tornado
Ο μετεωρολόγος ξεκαθαρίζει πως ανεμοστρόβιλοι υπήρχαν στην Ελλάδα από πολύ παλιά.
Απλά εμείς... «δεν είχαμε κινητά να τους καταγράψουμε», ούτε και social media για να γνωστοποιήσουμε-διακινήσουμε τις ψηφιακές μας εικόνες.
«Τους έβλεπαν οι γεωργοί, τους έβλεπαν οι ψαράδες, το έλεγαν στους άλλους και το θέμα τελείωνε εκεί», αναφέρει στο newsbomb, ο Τάσος Αρνιακός.
Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας
Το τελευταίο update στις ανακοινώσεις του World Metereological Organization (WMO) τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικαλείται διεθνή μοντέλα πρόβλεψης που: «Δείχνουν πως την περίοδο 2015-2016 το Ελ Νίνιο είναι πιθανό να ενισχυθεί πριν από το τέλος του χρόνου».
Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του WMO η κορύφωση του Ελ Νίνιο αναμένεται έως και τον Ιανούαριο του 2016 και «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ισχυρότερη εμφάνισή του».
Αυτό, όμως, δεν αφορά την Ελλάδα και το Νότο της Ευρώπης, όσο το Βορρά.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μετεωρολογίας του BBC, Paul Hadson «φαίνεται πως είναι πιθανότερος ένας πιο κρύος και περισσότερο ξηρός καιρός στη Βόρειο Ευρώπη σε αντίθεση με τον Νότο και τη Μεσόγειο όπου θα παρατηρηθεί ένας υγρός και σχετικά ήπιος χειμώνας». Αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Υπάρχουν πολλές άλλες μεταβλητές -πλην Ελ Νίνιο- που επηρεάζουν το κλίμα της Ευρώπης».
Το Ελ Νίνιο, η ζάχαρη, το κακάο και φυσικά... το φυσικό αέριο.
Τα παιχνίδια του «μπέμπη» (Ελ Νίνιο ή Ελ Νίνο στα ισπανικά σημαίνει μωρό) προκάλεσαν ήδη σημαντική αύξηση στην τιμή της ζάχαρης από την Βραζιλία κατά 17%!
sugar
Το Ελ Νίνιο δεν παίζει «fair». Δεν προκαλεί μόνον αύξηση της θερμοκρασίας στον ανατολικό Ειρηνικό καθώς και αλυσιδωτές αντιδράσεις ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Επηρεάζει τη σοδειά και μοιραία τις τιμές διαφόρων προϊόντων όπως της ζάχαρης, του ρυζιού, του κακάου κτλ.
Ο Abdolreza Abbassian, οικονομολόγος στον Τομέα Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, δεν αναφέρει ευκαιριακά πως η τάση για τους επόμενους μήνες είναι να αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων καθώς... «το μείζον θέμα αυτήν την στιγμή είναι ο καιρός».
Ο καιρός, πάντως, ήταν και θα παραμείνει ζεστός, τουλάχιστον, μέχρι τις είκοσι Νοεμβρίου. Όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Κι αυτό δεν είναι καλό για την αγορά φυσικού αερίου η οποία έχει φτάσει σε «χαμηλά»... ζήτησης αντίστοιχα του 2009, όπως τουλάχιστον εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς.
Και δεν είναι «καλός ο Νοέμβρης» όταν ανεβάζει θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε μία περίοδο που η «παράδοση» φυσικού αερίου από την Ρωσία έχει αυξηθεί κατά 41%! Πλέον, η Ευρώπη διαθέτει στις «αποθήκες» της μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου. Θα καταφέρει να το καταναλώσει;
Σύμφωνα με το Bloomberg με αναφορά στην Βρετανία, οι τιμές του φυσικού αερίου, «διαπραγματεύονται» σε χαμηλότερα επίπεδα κι από το 2009... «και σε αυτό το σημείο αναμένεται να κινηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια».
Παράγοντας της αγοράς ενέργειας στην Βρετανία υποστηρίζει πως: «Ενας ψυχρότερος από τον κανονικό χειμώνα, θα αυξήσει σημαντικά την ζήτηση για το φυσικό αέρια, την ενέργεια και την θέρμανση σε όλη την Ευρώπη». Αρα και την τιμή του;
Ως εκ τούτου, το Ελ Νίνιο μπορεί να επηρεάσει τον καθέναν από εμάς.  Είτε βρισκόμαστε στο Βορρά, είτε στο Νότο της Ευρώπης...

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου