Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ακυρώνει την επίσκεψη στην Αγκυρα ο Ποροσένκο λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ντονιέτσκ

Ακυρώνει την επίσκεψη στην Αγκυρα ο Ποροσένκο λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ντονιέτσκ

Στην αντεπίθεση έχουν περάσει οι αυτονομιστές του Ντονιέτσκ, σύμφωνα με εκπροσώπους της πολιτοφυλακής, μετά και την χθεσινοβραδυνή επίθεση του ουκρανικού στρατού με όλμους σε σχολείο. Το τετραόρωφο κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε, ευτυχώς χωρίς θύματα. Αιματηρές επιθέσεις με όλμους όμως σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήχοι σποραδικών εκρήξεων ακούγονταν από το απόγευμα στο κέντρο του Ντονιέτσκ. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και το οποίο επλήγη από όλμους.

Εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής είπε πως οι αυτονομιστές μαχητές του Ντονιέτσκ έχουν ανακαταλάβει πόλεις και χωριά στην περιοχή, ενώ έχουν παγιδεύσει πάνω από 7.000 ουκρανούς στρατιώτες και έχουν κατασχέσει 400 τεθωρακισμένα, άρματα μάχης πεζικού και οχήματα μεταφοράς στρατευμάτων καθώς και πυραυλικά συστήματα εκτόξευσης. Ο δήμαρχος της παραθαλάσσιας πόλης Νοβοαζόφσκ, δήλωσε νωρίτερα πως ο ουκρανικός στρατός έχει εκδιωχθεί και οι αυτονομιστές ανακατέλαβαν την πόλη.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, Αντρέι Λισιένκο, οι μάχες με τους αυτονομιστές κορυφώνονται στα μέτωπα ανατολικά και νότια του Ντονιέτσκ.

Ακύρωσε την επίσκεψη στην Αγκυρα ο Ποροσένκο

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ακύρωσε αιφνιδίως την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά την απότομη επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονιέτσκ, «ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει στην Ουκρανία» όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας. ενώ συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας και ταυτόχρονα αιτήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Χθες, Ρώσοι στρατιώτες πήραν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ» , ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας μέσω Twitter, επισημαίνοντας ότι πολλά ακόμη χωριά σε μικρή απόσταση έχουν επίσης καταληφθεί.

Ο Ποροσένκο ήταν προσκεκλημένος της Αγκυρας για την ορκωμοσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είχε προγραμματίσει και αρκετές διμερείς επαφές.

Αντρέι Κελίν στον ΟΑΣΕ: Δεν συμμετέχουν στις εχθροπραξίες οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν λαμβάνουν μέρος στις εχθροπραξίες που διαδραματίζονται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα στη συνεδρίαση του Μονίμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας Αντρέι Κελίν: «Εχουμε δηλώσει σαφώς και επανειλημμένα πως η Ρωσία δεν έχει στείλει στρατεύματα ούτε παρέχει στρατιωτικό υλικό. Κάθε ισχυρισμός είναι αβάσιμος και έχει διαψευσθεί από τη Μόσχα. Αυτές οι κατηγορίες είναι παράλογες».

«Το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε» συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης «είναι πως ο δήμαρχος της Νοβοαζόφσκ λέει πως εκδιώχθηκε ο ουκρανικός στρατός και οι αυτονομιστές ανακατέλαβαν την πόλη. Ο ουκρανός πρέσβης δεν έχει προβεί σε διάσκεψη, ακόμα».


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου