Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα από τα αυξημένα κρούσματα του Wheat Rust, σε καλλιέργειες σιτηρών ανά τον πλανήτη.
Όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο του θέμα ο Independent της Κυριακής, μια έξαρση αυτής της ασθένειας, θα μπορούσε να εξαφανίσει από προσώπου Γης όλες τις σοδιές του πλανήτη.
Ο μύκητας Wheat Rust (που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως η «σκουριά του σιταριού»), έλαβε το όνομα του από την χαρακτηριστική ζημιά που κάνει στα φυτά που προσβάλει, καθώς αυτά αποκτούν το χρώμα της σκουριάς.
Η ασθένεια που στους επιστημονικούς κύκλους είναι γνωστή και ως η «πολιομυελίτιδα της γεωργίας» λόγο της σοβαρότητάς της, μέχρι στιγμής έχει ανιχνευθεί σε καλλιέργειες στην Αφρική, στην κεντρική και νότιο Ασία, στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη.
Η επιπτώσεις του μύκητα είναι γνωστές από την δεκαετία του ΄50, όταν σάρωσε το 40% της σοδιάς των σιτηρών στην επικράτεια της Βορείου Αμερικής. Οπότε η δυναμική επανεμφάνιση της ασθένειας έχει σημάνει συναγερμό, καθώς αποτελεί απειλή για την παγκόσμια επάρκεια τροφίμων.
Από την επιδημία της δεκαετίας του ’50 ως και σήμερα έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμυρίων λιρών για την ανάπτυξη ποικιλιών σιτηρών τα οποία θα είναι ανθεκτικά στον μύκητα. Παρόλα αυτά μια επιδημία που έπληξε το 1999 καλλιέργειες στην Ουγκάντα, αποδείχθηκε ότι ήταν απότοκο μιας μετάλλαξης του Wheat Rust.
Το περιστατικό τότε σήμανε συναγερμό, αναφορικά με την ταχύτητα μελλοντικών μεταλλάξεων και την διάδοση τους στις καλλιέργειες.
Για να επανέλθουμε στο τώρα, βρετανοί βοτανολόγοι υπολόγισαν με βάση τις τελευταίες εξελίξεις ότι το 90% όλων των ποικιλιών σιτηρών που καλλιεργούνται στην Αφρική, μπορούν να πέσουν θύματα της ασθένειας. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτός του τεράστιου οικονομικού κόστους, η ανθρωπιστική καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη.
ΠΗΓΗ
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου