Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πως θα περιοριστεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση;


Αν και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες τεχνολογίας εστιάζουν στην κατασκευή συσκευών που θα μπλοκάρουν τα γραπτά μηνύματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι για την εξάλειψη του φαινομένου απαιτείται εκπαίδευση του οδηγού και όχι ανάπτυξη της τεχνολογίας στα χέρια του.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι αντί να απενεργοποιήσουν οι εταιρίες συγκεκριμένες εφαρμογές όταν το όχημα κινείται ή να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες, θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι οδηγοί και να πειστούν ότι η ασφάλεια προέχει της πληροφόρησης την εν λόγω στιγμή.

«Οι τεχνολογικές λύσεις, όπως ο περιορισμός των γραπτών μηνυμάτων μέσω συστημάτων του αυτοκινήτου, σπάνια καταφέρνουν να διορθώσουν τις κακές συνήθειες οδήγησης», αναφέρει ο David Stayer, καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Ακόμη και αν οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εκπαίδευση των καταναλωτών θα φέρει αποτελέσματα, η ιστορία δείχνει ότι αυτό θα επιλύσει μόνο μερικώς το πρόβλημα. Οι τρέχουσες απόψεις σχετικά με τα γραπτά μηνύματα δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες για τη ζώνη ασφαλείας στη δεκαετία του ‘80. Για να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη ζώνη ασφαλείας χρειάστηκε ένας συνδυασμός παραγόντων – κανονισμοί, εκπαίδευση και πρόστιμα. Ερευνητές εκτιμούν ότι το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τα κινητά τηλέφωνα.

Παρόλα αυτά, πολλές εταιρίες αντί να αποθαρρύνουν τους οδηγούς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ενώ οδηγούν, αναπτύσσουν νέα συστήματα για να καταστήσουν την ενημέρωση ακόμη πιο εύκολη και προσιτή κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Προκειμένου να αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια των ωρών ανά τον χρόνο που περνούν οι Αμερικανοί στο τιμόνι, η Silicon Valley ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά ένα νέο προϊόν που θα επιτρέπει στους οδηγούς να ενημερώνουν το Facebook από τη Mercedes τους και θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση της εφαρμογής Siri από το ταμπλό τους.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Θα υπάρξει ποτέ μια συντονισμένη προσπάθεια από τις εταιρίες, ώστε να συμβάλλουν από την πλευρά τους στον περιορισμό της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της οδήγησης;
ΠΗΓΗ
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου