Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Ομπάμα απειλεί να βομβαρδίσει και την αμερικανική οικονομία


Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος


Το διάγγελμα που θα απευθύνει ο Μπαράκ Ομπάμα προς τους αμερικανούς πολίτες την Τρίτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την πολυσυζητημένη επέμβαση στη Συρία, μία κίνηση που τρομάζει πολλούς στις ΗΠΑ, σχετικά με το αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία της χώρας, αφού οι μνήμες από τις καταστροφικές επιλογές του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, είναι ακόμα νωπές.

Πολλοί είναι οι αναλυτές που εικάζουν ότι επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία απειλεί να εκτροχιάσει την πορεία της οικονομίας, ιδιαίτερα εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως υπολογίζουν Λευκός Οίκος και Πεντάγωνο. 

Η αγορά εργασίας δείχνει να ανακάμπτει, με την ανεργία να πέφτει σε χαμηλό πενταετίας (7,3%) με 169.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας αυξητική τάση, αφού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αρχίζουν  σιγά-σιγά να στρέφονται προς τις προσλήψεις. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της αμερικανικής αυτοβιομηχανίας επέστρεψαν σε επίπεδα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης, με τον αριθμό τους να διπλασιάζεται σε σχέση με το 2009.

Μία ενδεχόμενη μακροπρόθεσμη εμπλοκή στη Συρία -ενδεχόμενο καθόλου απίθανο- θα οδηγήσει τους να καταναλωτές να περιορίσουν τα έξοδά τους και τις επιχειρήσεις να «παγώσουν» τα πλάνα των προσλήψεων, εν μέσω ενός γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας.

Φυσικά, ο Λευκός Οίκος διαμηνύει ότι η επέμβαση θα είναι σύντομης διάρκειας, με «χειρουργικά» χτυπήματα από τον αέρα, που θα προκαλέσουν καίρια, στρατηγικά πλήγματα στο καθεστώς Άσαντ. Έτσι, η μόνη συνέπεια θα είναι μία παροδική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, όπως σημειώνεται σε κάθε πολεμική σύρραξη, πόσο μάλλον όταν εμπλέκονται πετρελαιοπαραγωγές χώρες (αν και η Συρία δεν είναι εκ των βασικών παικτών), που δεν θα επηρεάσει την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Οι αναδυόμενες οικονομίες (BRICS) και κυρίως οι σύμμαχοι του καθεστώτος  της Δαμασκού, Ρωσία και Κίνα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, αφού μία αύξηση 10 δολαρίων ανά βαρέλι μπορεί να περιορίσει κατά 0,25% την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το πρόσφατο παρελθόν αποδεικνύει ότι τα αισιόδοξα σενάρια μπορούν κάλλιστα να διαψευστούν σε έναν πόλεμο. Ο υπουργός Άμυνας του πρώην προέδρου, Τζορτζ Μπους, Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε ισχυριστεί ότι ο πόλεμος σε Ιράκ και Αφγανιστάν θα κόστιζε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πραγματικότητα τον διέψευσε παταγωδώς, αφού ο «λογαριασμός» από τις εισβολές αναμένεται να φτάσει σε ένα ποσό 4-6 τρισ. δολάρια (2 τρισ. έως τώρα και τα υπόλοιπα από συντάξεις και περίθαλψη στρατιωτών), σύμφωνα με μελέτη της Λίντα Μπαλμς, από το Χάρβαρντ, παράγοντας που εκτόξευσε το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει χερσαία επιχείρηση στη Συρία («Νο boots on the ground») όμως ποια θα είναι η εξέλιξη εάν οι αεροπορικές επιδρομές δεν πετύχουν; Θα μείνει... μισή η «ανθρωπιστική» προσπάθεια του Λευκού Οίκου;
ΠΗΓΗ
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου