Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αλήθεια, πώς παραχώρησε ο Μπουτάρης ένα κτήριο που δεν του ανήκει;


Διαβάζω τις δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη: "Το οθωμανικό μνημείο θα παραχωρείται περιστασιακά για την τέλεση μουσουλμανικών τελετών". Ποιος το αποφασίζει αυτό;

Από ποιον θα παραχωρείται, αφού δεν ανήκει στο Δήμο;
Το Γενί Τζαμί ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και υπάγεται στην 9η εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όχι στο Δήμο. Η Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού, υπέγραψε συμφωνία παραχώρησης του κτηρίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης ωστόσο η συμφωνία αυτή έληξε το 2006.
Το Μάρτιο του 2012 ο Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης γράφει: "Στην ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης "επιστρέφουν" για άλλα δέκα χρόνια δύο ιστορικά μνημεία της πόλης, το Αλατζά Ιμαρέτ και το Γενί Τζαμί, η σύμβαση για την παραχώρηση χρήσης των οποίων, με το υπουργείο Πολιτισμού, είχε λήξει από το 2006 και δεν ανανεωνόταν, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών". 

Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και μας πληροφόρησαν πως έχει γίνει σχέδιο προγραμματικής αλλά δεν έχει υπογραφεί εκ νέου η συμφωνία η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συντήρηση του κτηρίου, την οποία ο Δήμος σαφώς και δεν έχει τα μέσα να κάνει.
Σε ανάλογη περίπτωση κατά το παρελθόν ο Δήμος Θεσσαλονίκης έστειλε αίτηση μεμονωμένης παραχώρησης στην 9η εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία, αλίμονο, έφτασε μετά το πέρας της εκδήλωσης στην υπηρεσία λόγω ταχυδρομείου!
Οι υπάλληλοι με τους οποίους ήρθαμε σε επικοινωνία μας είπαν πως αυτή τη φορά- ακόμα τουλάχιστον- δεν έχει φτάσει σε αυτούς ανάλογη αίτηση.
Διερωτάται λοιπόν το TAXALIΑ:
Πώς παραχωρεί ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κάτι που δεν του ανήκει;
Πήρε από κάπου άδεια;
Από κι ως πού καρπώνεται επικοινωνιακά την εν λόγω παραχώρηση αφού δεν του ανήκει το κτήριο;
Οι υπάλληλοι πάντως διατείνονται πως οι υπηρεσίες (Δήμος Θεσσαλονίκης - 9η εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά και υπάρχει καλή σχέση ενώ μας διαβεβαίωσαν πως το κτήριο είναι ασφαλές και για όσους το επισκέπτονται και για την διαφύλαξή του ως πολιτισμική κληρονομιά.
Τα ερωτήματα όμως παραμένουν.
ΥΓ: Τα ερωτήματα για τα "κοινά" δεν μπορούν παρά να τίθενται δημόσια. Όποιος δεν φοβάται  απαντά και δημόσια (όπως π.χ έπραξε ο κύριος Ζέρβας και μας απάντησε με επιστολή σε ανάλογη περίπτωση).
taxalia.blogspot.com 

ΠΗΓΗ
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου