Για καλή μας τύχη υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να ακονίσουμε το μυαλό μας, σε όλα τα επίπεδα. Αν θέλετε, λοιπόν, να παραμείνετε οξυδερκείς και να διατηρήσετε την καλή σας μνήμη, βρείτε αυτούς που σας ταιριάζουν και φροντίστε να τους κάνετε ρουτίνα!
Βελτιώστε την οξυδέρκειά σας
Ιστοσελίδες για την εξάσκηση του εγκεφάλου
Στο διαδίκτυο θα βρείτε αμέτρητα παιχνίδια νοητικής εξάσκησης στα οποία μπορείτε να αφιερώνετε καθημερινά μερικά λεπτά για να διατηρείτε το μυαλό σας σε εγρήγορση. Κάποια από αυτά είναι τα:
-Queendom: Ένα site με I.Q. test, αλλά και παζλ, παιχνίδια μνήμης και διάφορα άλλα παιχνίδια που θυμίζουν Sudoku. Η χρήση του είναι δωρεάν. Μας εξέπληξε το Genie Game και μας ενθουσίασαν τα παιχνίδια μνήμης που μοιάζουν πολύ με αυτά που παίζουν τα παιδιά.
-Sharp Brains: Στο site αυτό θα βρείτε πληθώρα πληροφοριών αλλά και συμβουλών σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ενώ στην ενότητα Brain Teasers and Games θα βρείτε τα καλύτερα παιχνίδια μνήμης, παρατηρητικότητας, αντανακλαστικών κ.λ.π. Από αυτά δοκιμάστε το Stroop Test που θα σας δώσει μία νέα οπτική στα χρώματα που γνωρίζετε...
-Fit Brains: Μία ακόμα ιστοσελίδα με παιχνίδια μνήμης, λογικής και συγκέντρωσης που ακονίζουν το μυαλό, τα οποία μάλιστα μπορείτε να παίξετε και μέσω Facebook, ενώ μπορείτε να προσκαλέσετε τους φίλους σας για να ανταγωνιστείτε.
-Sharp Brains: Στο site αυτό θα βρείτε πληθώρα πληροφοριών αλλά και συμβουλών σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ενώ στην ενότητα Brain Teasers and Games θα βρείτε τα καλύτερα παιχνίδια μνήμης, παρατηρητικότητας, αντανακλαστικών κ.λ.π. Από αυτά δοκιμάστε το Stroop Test που θα σας δώσει μία νέα οπτική στα χρώματα που γνωρίζετε...
-Fit Brains: Μία ακόμα ιστοσελίδα με παιχνίδια μνήμης, λογικής και συγκέντρωσης που ακονίζουν το μυαλό, τα οποία μάλιστα μπορείτε να παίξετε και μέσω Facebook, ενώ μπορείτε να προσκαλέσετε τους φίλους σας για να ανταγωνιστείτε.
Διάβασμα
Ακούγεται προφανές. Οι επιστήμονες όμως επιμένουν ότι διαβάζοντας μερικές σελίδες από ένα βιβλίο κάθε μέρα ενεργοποιείτε τους νευρώνες του εγκεφάλου που τον κρατούν σε εγρήγορση.
Κάτι νέο!
Δοκιμάστε σε καθημερινή βάση, αν είναι δυνατό, να κάνετε κάτι νέο με το σώμα και το μυαλό σας, π.χ. να χρησιμοποιείτε το αριστερό σας χέρι αν είστε δεξιόχειρες (και το αντίστροφο) ή να πείτε τους στίχους ενός τραγουδιού ανάποδα, να μιλήσετε κορακίστικα ή να απομνημονεύσετε τη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Ακούγεται αστείο, κι όμως τέτοιες πρωτότυπες πράξεις μπορούν να ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλο.
Διατροφή και ύπνος
Για να διατηρείτε υγιές το μυαλό σας, πρέπει παράλληλα να διατηρείτε υγιές και το σώμα σας. Έτσι, φροντίστε να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή και μάλιστα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρι και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και λιπαρών. Επίσης, φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς, τουλάχιστον 7-8 ώρες ημερησίως, για να ξεκουράζετε τον εγκέφαλό σας. Οι ειδικοί λένε, μάλιστα, ότι ο ύπνος βοηθά στην αφομοίωση των γνώσεων που λάβαμε μέσα στη μέρα. Τέλος, μην ξεχνάτε μέσα στη μέρα να παίρνετε σωστές αναπνοές, ώστε να οξυγονώνεται καλά ο εγκέφαλος, αλλά και να ακούτε μουσική (π.χ. ενώ είστε στο αυτοκίνητο ή στα μέσα μεταφοράς) για να μειώνετε το στρες.
Βελτιώστε τη μνήμη σας
Παιχνίδια μνήμης
Δοκιμάστε μερικά παιχνίδια μνήμης, είτε με χαρτιά (π.χ. το Μπριτζ θεωρείται ιδανικό άθλημα για την ακόνιση του μυαλού), είτε οnline, όπως αυτά που θα βρείτε στο Games.gr.
Συναντήστε φίλους
Μετά από 15ετη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 700 άτομα από Αυστραλούς επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι όσοι διατηρούν στενές φιλίες για πολλά χρόνια έχουν καλύτερη μνήμη από τους μοναχικούς τύπους. Το να συναντάτε, λοιπόν, τακτικά φίλους σας βοηθά να διατηρείτε την ικανότητά σας στην επίλυση προβλημάτων, μέσω των σοβαρών συζητήσεων που αναπτύσσετε μαζί τους και της βοήθειας που μπορεί να τους παρέχετε σε στιγμές κρίσης.
Χόμπι που διεγείρουν το μυαλό
Ένα νέο χόμπι με το οποίο δεν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν, όπως το διάβασμα βιβλίων διαφορετικού είδους από αυτά που έχετε συνηθίσει ή η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, μπορεί πραγματικά να τονώσει τη μνήμη σας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα άτομα με περισσότερες από έξι πνευματικές, σωματικές ή κοινωνικού τύπου δραστηριότητες έχουν 38% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Με κάθε νέο χόμπι, λένε οι ειδικοί, ο κίνδυνος μειώνεται επιπλέον κατά 8%. Ξεκινήστε, λοιπόν, όσο ακόμα είναι νωρίς!
Στο μέρος της χαράς
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη συνδέεται με προβλήματα μνήμης, γι'αυτό έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Cognition and Emotion λέει ότι ενήλικες που βίωσαν χαρά βελτίωσαν τη μνήμη τους κατά 19%. Συμβουλεύουν, λοιπόν, άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, αν δεν βρίσκουν κάποια άλλη δραστηριότητα που να τους δίνει χαρά, να δοκιμάσουν τον διαλογισμό, ο οποίος αποδεδειγμένα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης (ορμόνης που συνδέεται με τη μνήμη) στον οργανισμό.
Εξασκηθείτε στην ξένη γλώσσα...
...που είχατε μάθει στο σχολείο και δεν χρησιμοποιήσατε τελικά ποτέ. Έρευνες λένε ότι οι δίγλωσσοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου πέντε χρόνια αργότερα από τους υπόλοιπους και αυτό γιατί μιλούν δύο γλώσσες, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός τους να κάνει «διπλή δουλειά» για να επικοινωνήσει και έτσι να ασκείται περισσότερο. Αν οι συγκεκριμένοι νευρώνες του εγκεφάλου, που συνδέονται με τις ξένες γλώσσες, δεν «φρεσκάρονται» συχνά, πάντως ατονούν και η γλώσσα σιγά-σιγά ξεχνιέται.
Φαντασία
Το να δημιουργείτε μία εικόνα με τον εαυτό σας να ολοκληρώνει ένα έργο ή μία δουλειά μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε να κάνετε αυτή τη δουλειά. Αυτό τουλάχιστον λένε οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, οι οποίοι πρόσφατα έκαναν την εξής έρευνα: Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν λίστες με λέξεις που περιγράφουν στοιχεία της προσωπικότητας. Ο πιο εύκολος τρόπος για τους συμμετέχοντες να θυμηθούν τη λίστα ήταν να συμπεριλάβουν λέξεις που τους χαρακτηρίζουν, μέσα από πράξεις που έχουν κάνει (π.χ. εργάζομαι άρα είμαι εργατικός, μου αρέσουν τα χάδια άρα είμαι τρυφερός κ.λ.π.).
Προκλήσεις στη δουλειά
Είτε αυτό σημαίνει να αλλάζει κανείς τακτικά δουλειά είτε να αναλαμβάνει περισσότερες αρμοδιότητες στη δουλειά που ήδη έχει, το να βρίσκει πάντως κάτι που σπρώχνει το μυαλό πέρα από τη ρουτίνα βοηθά να αντιμετωπίζονται προβλήματα μνήμης. Οι επιστήμονες λένε ότι ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ είναι συνήθως άτομα που δεν συμμετείχαν ποτέ σε απαιτητικές πνευματικές εργασίες.
ΠΗΓΗ
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.. ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου