Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια – Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια – Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς

Σε πέντε φάσεις σκοπεύει να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων.

Το πρώτο βήμα θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με την κατάθεση διάταξης για το πάγωμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας.

Η συγκεκριμένη διάταξη θα διαρκεί έως το τέλος του χρόνου και θα αφορά κοινωνικά στρώματα που έχουν αδυναμία αποπληρωμής. Τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα, σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ.

Όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη συγκεκριμένη διάταξη, θα πρέπει να καταβάλει ώς 20% του εισοδήματός του για να προστατέψει την κύρια κατοικία του από πλειστηριασμό, ενώ σε ό,τι αφορά στα όρια, στις 500.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα, ο δανειολήπτης θα καταβάλει το 10% και από εκεί και πάνω ως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει τι όρια θα μπούνε σε ό,τι αφορά στο εισόδημα και τις καταθέσεις του δανειολήπτη.

Η περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι αφορά γύρω στους 40.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει ήδη επιστολή πλειστηριασμού ή τους έχει ανακοινωθεί ημερομηνία πλειστηριασμού.

Το δεύτερο στάδιο ρύθμισης αφορά 100.000 δανειολήπτες που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και κόκκινα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, θα συσταθεί ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στον φορέα μέρος της οφειλής, ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το Δημόσιο.

Όλες αυτές οι διατάξεις για να υλοποιηθούν θα χρειαστεί διάστημα μεγαλύτερου του εξαμήνου και σχετική πρόταση θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στους θεσμούς, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία.

Σχετικά με τα επιχειρηματικά δάνεια και αυτά θα ρυθμιστούν σε δύο φάσεις. Η μία θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο με τα στεγαστικά και η δεύτερη αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Στόχος του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, σε ότι αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κι αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, όμως η πρόταση των τραπεζών – εάν εφαρμοζόταν αυτή – θα οδηγούσε τις μισές επιχειρήσεις στον έλεγχό τους.- koolnews.gr


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του 
διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου