Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

«Όμηροι» της Εφορίας 2,6 εκατ. πολίτες


«Όμηροι» της Εφορίας είναι 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Οι απανωτές αυξήσεις φόρων, οι δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ανεργία και τα «λουκέτα» που μπήκαν στην αγορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν στην ώρα τους τις οφειλές τους αλλά ακόμη και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις.
Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του 2010 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 33,75 δις.ευρώ. Η διόγκωση τους εν μέσω κρίσης «πνίγει» την πραγματική οικονομία και βάζει σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια ανάκαμψης. Πόσω μάλλον που οι οφειλέτες ζουν με τον φόβο των κατασχέσεων περιουσιακών τους στοιχείων. Πλέον τα κατασχετήρια ακολουθούν την ηλεκτρονική οδό και αποστέλλονται στις τράπεζες για τα περαιτέρω με ρυθμό 4.000 ανά ημέρα.
Υπό αυτό το πρίσμα δείχνει να αποτελεί μονόδρομος η θεσμοθέτηση ενός μοντέλου ρύθμισης χρεών από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις. Κι αυτό προκειμένου να καταστεί δυνατόν να αποπληρώνονται οφειλές σε ένα βεβαρημένο οικονομικό περιβάλλον σε πολλές και μικρές δόσεις.
Πιο αναλυτικά οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στα χρόνια των μνημονίων σε συνδυασμό με τις χρόνιες παθογένειες του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αποτελούν τις δύο βασικές αιτίες για τη διόγκωση κατά περίπου 10 δις. ευρώ κάθε χρόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από το 2010 και μετά.
Τα χρέη που μένουν απλήρωτα από 33,5 δις.ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009 άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα μετά την έλευση του μνημονίου φθάνοντας τα 52,5 δις ευρώ στο τέλος του 2012, στα 62,55 δις ευρώ στα τέλη του 2013 και στα 67,25 δις ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2014.
Η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών «φουσκώνει» επικίνδυνα αφού κάθε μήνα οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονται σχεδόν κατά 1 δις.ευρώ.
Πηγή: Έθνος
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου